Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Versio 0.01

Versio 0.01

Kooste palautteista

Tässä kooste ensimmäisen proto-version palautteista.

Arviot

Juojia pyydettiin arvioimaan oluen tuoksua, makua, juotavuutta ja humalointia asteikolla 0-5, sekä antamaan yleisarvosana oluelle. Arvioit jakautuivat varsin tasaisesti arvosanoille 3 ja 4 kaikissa kategorioissa, tuoksun ja humaloinnin saaden keskimäärin matalammat arvosanat.

Palautteiden arvosanajakauma ominaisuuden mukaan.
Palautteiden arvosananojen keskiarvot ominaisuuden mukaan.
Oluen tuoksuun ja makuun liittyvät arviot.
Oluen juotavuuteen liittyvät arviot.

Juojien kokemat maut ja ehdotukset

Juojia pyydettiin valitsemaan oluesta löytyviä makuja valmiiksi annetuista kuvailuista. Tyypillisimmät valinnat olivat hedelmäinen, sitruksinen ja kuiva, mutta myös havuista, vetistä ja trooppista maistettiin usein.

Juojien kokemat maut ensimmäisen version oluessa (isompi kirjainkoko tarkoittaa suositumpaa valintaa).

Juojilla ei pääsääntöisesti ollut paljoa parannusehdotuksia. Kyselyyn lisättiin vasta ennen viimeisiä palautteita kohta “en osaa sanoa” suullisten palautteiden perusteella, joten vaihtoehto “oli sopivasti” saattaa tarkoittaa vielä suurimmassa osassa palautteita samaa asiaa.

Osa arvijoista siis toivoi esimerkiksi lisää aromi- tai katkerohumalaa olueeseensa. Mitä nämä juojat maistoivat oluessa, ja eroaako se maistelijoista, jotka eivät toivoneet lisää humalaa seuraavaan versioon? Alla olevassa pylväsdiagrammissa arviot on jaettu humalamyönteisiin ja humalaneutraaleihin. Humalaa lisää toivoneet ovat maistaneet ensimmäisen version oluessa selvästi enemmän trooppisuutta ja karamellisuutta. Hedelmäisyyttä ja sitruksisuutta, humalan yleisiä aromeja, on maistettu kahden ryhmän välillä suurin piirtein saman verran, kun taas ns. humalaneutraalit maistoivat oluen kuivana humalan ystäviä selvästi useammin.

Voidaan myös tarkastella, onko juojien toiveilla vaikutusta annettuihin arvosanoihin. Alla olevan kuvan perusteella voidaan havaita, että humalamyönteiset arvostelivat juotavuuden muita korkeammalle, mutta eivät pitäneet yhtä paljon oluen tuoksusta. Humalaneutraalit pitivät muita enemmän tuoksusta ja myös humaloinnista yleisesti. Runkoa lisää toivovien vastauksissa ei ollut suuria eroja niihin, joiden mielestä runkoa oli riittävästi.

Ajan vaikutus arvioihin

Kaikkia arvioita ei luonnollisesti tehty samaan aikaan, vaan sitä mukaan kun pulloja saatiin jaettua ja ihmisillä oli sopiva hetki niitä nauttia. Olut kuitenkin muuttuu ajan funktiona, yleensä huonompaan suuntaan hapettumisen myötä, joten on mielenkiintoista tarkastella näkyykö juontiaika palautteissa.

Seuraavissa kuvissa on esitetty annetut arvosanat aikajanalla jokaiselle kategorialle erikseen (merkitty tähdellä, osa arvioista päällekäin). Lisäksi arvioiden muuttumista ajan suhteen on yritetty havainnollistaa 10 päivän liukuvalla keskiarvolla, koska palautteita ei ole annettu tasaistesti ajan suhteen.

Kuvista on havaittavissa yleisarvion ja tuoksun arvosanojen aleneminen ajan kuluessa. Havainto on linjassa sen tunnetun tosiseikan kanssa, että oluen hapettuminen heikentää erityisesti vahvasti humaloitujen oluiden aromeja ja tasoittaa muutenkin makuja. Muiden kategorioiden arvosanat pysyvät suhteellisen vakioina. Oluet on siis syytä juoda nopeasti!

Seuraavaa versiota odotellessa, kippis!

P.S. Jos haluat ilmiantaa itsesti seuraavan version arvostelijaksi, laita postia panimo@brewing.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *