Jälleen suuri kiitos antamastanne palautteista Oppivalle oluelle ja hyvää uutta vuotta! Oppivasta IPAsta on nyt julkaistu versiot V3.0 (ORIGO) ja V3.1 (VERSO), joten on aika katsoa generaatiosta 2 kertyneitä palautteita. Palautteita voi kuitenkin antaa edelleen niin kauan kuin olutta kaupoissa riittää, ja kaikki annetut palautteet otetaan huomioon seuraavissa erissä!
Oluen toisesta kehitysversiosta julkaisimme kesällä kaksi eri makumieltymystä edustavaa olutta. V2.0 edusti reseptiä, joka oli luotu yleisimmän palautteista tunnistetun makumieltymyksen pohjalta. Jatkossa tällaista suuntaa kuvataan versionumeron lisäksi nimellä ORIGO.
Loppukesästä toimme myös samoista palautteista generoidun sisarversion, eli version V2.1. Tämän version resepti edusti seuraavaksi yleisintä palautteista tunnistettua makumieltymystä. Tätä ideaa kuvataan jatkossa nimellä VERSO. Pyrimme myös jatkossa tuomaan näitä versioita samaan aikaan saataville, jotta niiden vertailu olisi mahdollisimman helppoa.
Kuten aiemmin on kerrottu, oluen ensimmäinen versio (V1.0) sai sekä erinomaisen määrän palautteita, että varsin korkean keskimääräisen arvosana. Molemmat version 2 oluet saivat varsin samanlailla jakautuneita arvosanoja. Tällä hetkellä versioiden yleisarvosanojen keskiarvot ovat hyvin lähellä toisiaan:
V1.0: 3.32
V2.0: 3.31
V2.1: 3.29
Versioiden tämänhetkinen tarkempi arvosanajakauma on kuvattuna alla olevassa kuvaajassa. Kaikkien versioden yleisarvosana jakautui siis varsin samalla tavalla. Jatkossa onkin mielenkiintoista nähdä, jatkuuko tämä trendi, vai näemmekö eri tavalla jakautuneita arvosanoja. Julkaisemme lähiaikoina oluen kehittymistä itsessään selittävän postauksen!
Yleisarvosanan jakautuessa hyvinkin samalla tavalla, on mielenkiintoista katsoa tarkempia arvioita. Ennen palautteiden läpikäymistä, katsotaan vielä pääpiirteittäin mitä eroja reseptien puolesta näissä versioissa oli.
V2.0 reseptissä oli enemmän karamellimallasta, joka johti makempaan ja tuhdimpaan suutuntumaan. Versiossa 2.0 oli myös enemmän katkerohumalointia kuin versiossa V2.1 (eroa noin 10 IBUa). Versiossa 2.1 oli kuitenkin hieman enemmän kuivahumalointia. Humalalajit versiossa 2.0 olivat Simcoe ja Centennial, kun versiossa 2.1 ne olivat Citra ja Cascade. V2.0 oli ominaispainon sekä alkoholipitoisuuden puolesta hieman kevyempi, ja mallaspohjassa oli merkittävä määrä vehnämallasta. Versiossa 2.1 ei ollut vehnämallasta, mutta vähempi karamellimaltaiden määrä teki rungosta kevyemmän. Olutversioiden värit olivat hyvin lähellä toisiaan; versiota 2.0 tummensivat karamellimaltaat kun taas versioon 2.1 väriä toivat Münich-maltaat.
Palautelomakkeessa pydetään arvioimaan, mistä erityisesti piti tai ei pitänyt oluessa. Alla olevat kuvaajat näyttävät, annettiinko eri ominaisuuksista positiivisia arvioita (+1 tai +2), neutraaleja arvioita (0) vai negatiivisia arvioita (-1 tai -2).
Kaikki kolme kategoriaa saivat siis jälleen kerran pääosin positiivista palautetta. Toki eriäviä mielipiteitä oli kakkosgeneraation oluiden kanssa nyt hieman enemmän kuin ensimmäisessä versiossa. Alla olevassa kuvaajassa on lisäksi juotavuuden ja humaloinnin arvosanat, jotka noudattelevat varsin samaa kaavaa kuin muutkin kategoriat.
Ensimmäisen version kohdalla katsoimme aiemmin, kuinka paljon juontitilanne vaikuttaa yleisarvosanaan. Alla oleva kuvaaja näyttää keskiarvot version ja juontitilanteen mukaan jaettuna. On mielenkiintoista huomata, että vaikka V1.0 on saanut yleisesti hieman muita korkeamman keskiarvon, V2.1 on keskimäärin arvosteltu paremmaksi syödessä ja saunoessa. Maisteltaessa taas V2.0 vie niukasti voiton. On kuitenkin huomattava, että keskiarvojen pieni ero sekä palautteiden määrä suhteessa arvosanojen varianssiin ei eri kategorioissa ylitä tilastollisen merkitsevyyden rajoja (p-arvo > 0.05 Kruskal Wallis-testillä), joten tulos voi johtua myös satunnaisvaihtelusta.
Arvioiden lisäksi palautelomakkeessa kysytään, minne suuntaan itse kehittäisit olutta. Mielipiteensä saa kertoa katkerohumaloinnista, aromihumaloinnista ja rungosta. Myös oluen hiilihapotusta ja erikoisuutta voi kommentoida. Tämän kategorian vastauksissa on jo hieman enemmän vaihtelua, kuin arvosanoissa.
Alla olevista tuloksista voi huomata ainakin sen, että vaikka enemmistön mielestä katkeruudet ovat sopivia, version 2.0 seuraavaksi yleisin toive on vähempi katkeruus, kun versiosta 2.1 toivottiin useammin katkerampaa. Aromihumaloinnin lisääminen on varsin yksiselitteinen toive kaikille versioille, joten algoritmilla pitäisi olla helppo työ lisätä aromihumaloinnin määrää seuraaviin eriin.
Palautelomakkeella kysytään myös, mitä asioita oluesta maistaa. Alla on visualisointi tuloksista. Oluen tyylistä (American Session IPA) johtuen ei ole yllättävää, että kaikki versiot on maistettu etupäässä hedelmäisiksi ja sitruksisiksi. Toisen generaation oluet miellettiin hieman enemmän maltaisiksi, kuin ensimmäinen versio.
Sähköpostin antaneiden kesken voimme myös seurata, ovatko useampia versioita maistaneet pitäneet enemmän ensimmäisen vai toisen generaation oluista. Näistä arvostelijoista noin 30% antaa paremman arvosanan toisen generaation oluille ja vastaavasti 30% on antanut huonomman arvosanan. Ensimmäinen ja toinen generaatio siis jakavat hyvin tasaisesti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Juuri tämän vuoksi pyrimme tarjoamaan eri makumieltymysten suuntaisia oluita aina uudelle generaatiolle.
Sähköpostinsa palautteen yhteydessä antaneelle lähetämme henkilökohtaista sähköpostia, jossa avataan oman palautteen suhtautumista muiden palautteisiin, sekä suositellaan kumpi seuraavan generaation oluista saattaisi maistua paremmin.
Seuraamme tiiviisti kolmannen generaation oluiden palautteiden kehittymistä. Löydät V3 ORIGOa ja VERSOa myyntipaikat täältä. Kiitos vielä kerran palautteista, ne ovat välttämättömiä oluen kehittymiselle!